Hoe zit het met de leerplicht?

Het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen is een avontuur op zich. Helemaal een school in het Caribisch gebied! In dit artikel geven wij jou een overzicht van de scholen (op dit moment) op Bonaire, en hoe wij onze zoektocht hebben aangepakt. Ook nemen wij je mee in de leerplicht, waar je met schoolgaande kinderen ook mee te maken hebt.

Leerplicht. Wat je moet regelen als je naar Bonaire gaat.

In Nederland geldt leerplicht vanaf 5 jaar (soms al vanaf 4 als je kind naar school gaat). Tot de leeftijd van 16 jaar zijn kinderen volledig leerplichtig. Daarna geldt de kwalificatieplicht tot hun 18e als ze nog geen startkwalificatie hebben. Dit betekent dat je niet zomaar met je kinderen kunt vertrekken zonder dat dit gevolgen heeft. Gelukkig zijn er manieren om een sabbatical mogelijk te maken zonder in conflict te komen met de leerplichtwet.

  1. Overleg met je huidige school

Neem zo snel mogelijk contact op met de school van je kinderen. Veel hangt af van hoe lang jullie weg willen blijven. Ga je voor een paar maanden? Dan kun je vaak een regeling treffen met de school om het onderwijs op afstand voort te zetten. Denk hierbij aan een digitaal lesprogramma of opdrachten die je kinderen tijdens de sabbatical maken.

Blijf je langer weg, bijvoorbeeld een jaar? Dan moet je wellicht uitschrijven bij de huidige school en je kinderen inschrijven op een school op Bonaire.

Het resultaat van dit gesprek bepaalt grotendeels de volgende stappen die je moet nemen. Ook heeft de school van jouw kinderen waarschijnlijk al ervaring met deze situatie.

  1. Tijdelijke vrijstelling van de leerplicht aanvragen

Voor een sabbatical kun je een verzoek indienen bij de leerplichtambtenaar van jouw gemeente. Dit moet je schriftelijk doen en je hebt een goede motivatie nodig. Een sabbatical mag niet zomaar “vakantie” zijn. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je kinderen op Bonaire waardevolle ervaringen opdoen en een andere onderwijscultuur leren kennen.

Houd er rekening mee dat een aanvraag niet altijd wordt goedgekeurd. De leerplichtambtenaar beoordeelt per situatie of het belang van je kind en de leerplichtwet opwegen tegen jouw sabbatical-plannen.

  1. Inschrijven op Bonaire

Als je langere tijd blijft, schrijf je je kinderen in op een basisschool of middelbare school op Bonaire. Bonaire valt onder Caribisch Nederland en de scholen daar werken volgens het Nederlands onderwijsstelsel. Dat betekent dat de aansluiting na je terugkeer in Nederland meestal soepel verloopt.

Begin op tijd met de inschrijving, want sommige scholen op Bonaire zitten snel vol. Bekijk het overzicht van basisscholen of middelbare scholen op Bonaire en kies een school die bij je kinderen past.

Onze ervaring

Zoals gezegd zijn wij begonnen bij de school van onze kinderen. Best een spannend moment, want hoe reageert de school erop? Wij hadden een aantal dingen voorbereid voor dit gesprek, zoals een duidelijk verhaal over de reden waarom wij dit avontuur wilde aangaan. Wij hadden ook de wens dat onze kinderen weer zouden kunnen terugkeren na onze sabbatical. En we gingen het gesprek aan met de vraag hoe wij dit zouden moeten regelen. Nu bleek, en dat wisten wij eigenlijk niet, dat de school hier meerdere keren per jaar mee te maken heeft. Zij konden ons dus precies meenemen in de stappen die wij moesten doorlopen.

De school was positief over ons verhaal en gaven aan volledig mee te werken waar mogelijk. Super fijn! En vanwege de ruimte in de klassen van onze kinderen, was er ook de mogelijkheid om terug te keren. Dit is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Bespreek dit daarom altijd met jullie school. Vanwege de leerplicht is het noodzakelijk om contact op te nemen met de leerplichtambtenaar binnen jouw gemeente. Zodra jouw kind wordt uitgeschreven van de school gaat er een signaal naar de administratie van de gemeente. Als daar geen nieuwe inschrijving tegenover staat, dan kunnen de alarmbellen afgaan en krijg je vragen van deze leerplichtambtenaar. Houd je je leerplichtige kinderen van school, en je hebt de zaken niet goed geregeld, dan staan hier forse straffen tegenover. Je wilt voor dit soort zaken natuurlijk niet voor de rechter willen verschijnen en bijvoorbeeld een taakstraf opgelegd krijgen.

Zodra wij ons plan redelijk helder hadden begon de zoektocht naar een school op Bonaire. Voor jouw gemak vindt je onderaan dit artikel wat verschillende scholen op een rij. Er zit een groot verschil tussen de scholen. Er zijn openbare scholen, waar je een kleine bijdrage betaalt. Er is ook een privé school, daar betaal je behoorlijk wat meer. Wij betalen op dit moment voor een van onze kinderen $ 400,00 per maand, en daar komt een eenmalige toeslag bij van $ 400,00 vanwege het korte verblijf van 6 maanden. En behoorlijke investering dus! Onze andere dochter kon niet terecht op deze school, vanwege de overvolle klassen en is daarom naar een openbare school gegaan. Ook hier was het in het begin niet mogelijk, maar met flink wat doorzettingsvermogen heeft de aanhouder toch gewonnen!

Wij adviseren je om wel na te vragen hoe er les wordt gegeven en vooral in welke taal voornamelijk wordt gesproken. Niet alleen vanuit de docent, maar ook onderling tussen de kinderen. Dit bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk, of hoe moeilijk, jouw kind aansluiting zal vinden met de klasgenootjes en het aangeboden onderwijs. Bij onze oudste heeft het wel even geduurd voordat ze haar draai had gevonden. Maar omdat het onderwijs in Nederland, blijkbaar wat voorloopt op het onderwijs op Bonaire zorgde dat wel voor wat verveling.

Voor kinderopvang geldt overigens hetzelfde. De kans is groot dat kinderen onderling geen Nederlands spreken, waardoor je eveneens te maken kunt krijgen met een communicatiedrempel.

Overzicht van scholen

Hieronder vind je een overzicht van de scholen die bij ons bekend zijn. Waar mogelijk hebben we de website erbij gezet, zodat je gemakkelijk meer informatie kunt terug lezen over de betreffende school.

Openbare basisscholen (Stichting Openbaar Onderwijs Bonaire – OOB)

Deze scholen worden gefinancierd door de overheid en hebben geen religieuze grondslag. Ze staan open voor alle kinderen.

  1. Kolegio Rayo di Solo (Regulier openbaar basisonderwijs)
  2. Kolegio Strea Briante (Speciaal basisonderwijs – openbaar)

Bijzondere (katholieke) basisscholen (RKCS – Rooms-Katholieke Centrale Schoolbestuur Bonaire)

Deze scholen hebben een katholieke identiteit, maar zijn toegankelijk voor iedereen.

  1. Kolegio San Bernardo (Katholiek basisonderwijs)
  2. Kolegio Papa Cornes (Katholiek basisonderwijs)
  3. Kolegio Kristu Bon Wardador (Katholiek basisonderwijs)
  4. Kolegio Luís Bertrán (Katholiek basisonderwijs – gevestigd in Rincon)

Privéscholen (private scholen)

Deze scholen worden niet door de overheid gefinancierd en vragen lesgeld. Ze bieden vaak kleinere klassen en een alternatieve onderwijsaanpak.

  1. Basisschool De Pelikaan (Privéschool – regulier Nederlands onderwijs)
  2. Basisschool Aquamarin (Privéschool – alternatief onderwijs)
  3. Basisschool Het Koraal (Privéschool – kleinschalig, gepersonaliseerd onderwijs)

Related Posts